Loop je aan tegen juridische vragen rondom je gebiedsontwikkeling? Of gaat het om grondzaken en vastgoed? Botsen de belangen? Of gaat het om een project waar politiek en maatschappelijk het nodige over te doen is? Ik help je graag strategisch en juridisch met je project.
1 — Wat levert het op?
Effectief advies en een duidelijk contract levert je veel tijd op. Het maakt het project meer overzichtelijk. Dat is belangrijk want de complexiteit van projecten en van publiek private samenwerking is al groot genoeg.

2 — Projecten – Grondzaken en gebiedsontwikkeling
Soms is het fijn om een externe jurist mee te laten denken over een project of een gebiedsontwikkeling.
Bijvoorbeeld als je wilt versnellen of omdat een project vastloopt. Ik sta je graag juridisch bij. Samen bepalen we wat nodig is. Ik voel me als juridisch adviseur thuis in projecten gericht op woningbouw, een vitaal platteland, het versterken van de natuur of de energietransitie. En ook projecten in verband met de (vernieuwing van) bedrijventerreinen of het revalitiseren van winkelgebieden.
Projecten waar politiek en maatschappelijk soms veel over te doen is.
Gebiedsontwikkeling is complex omdat verschillende belangen een rol spelen en de beschikbare ruimte schaars is. Gebiedsontwikkelingen hebben daarnaast een eigen dynamiek door het publiek-private karakter. Het kan dan helpen de verschillende lijnen te ontrafelen.
Wil je meer weten over mijn opdrachten? Of wil je weten hoe mijn opdrachtgevers mijn werk als jurist waarderen? Bekijk dan de aanbevelingen op mijn LinkedIn profiel.
3 — Commissie voor de bezwaarschriften
Ik ben voorzitter en lid van drie gemeentelijke bezwaarschriftencommissies.
Een bezwaarschriftencommissie heeft als taak advies uit te brengen over ingediende bezwaarschriften tegen besluiten van het college van burgemeester en wethouders, de raad of de burgemeester. De commissie is altijd onafhankelijk. In de rol als voorzitter gaat het niet alleen om deskundigheid, maar ook om inlevingsvermogen en om goed communiceren. Ik vind het belangrijk dat de burger die het bezwaar heeft ingediend, zich tijdens de zitting gehoord voelt en dat de betrokken belangen helder op tafel komen. Tijdens een zitting kunnen de emoties oplopen. Mijn mediation vaardigheden komen hierbij van pas.

4 — Over mij
In 2008 startte ik (Sija Hogendoorn) Jurist & Zo. Dit is een juridisch adviesbureau gericht op de overheid.
Ik ben afgestudeerd in het Internationaal Recht in 1993 en in het Nederlands Recht, specialisatie Privaatrecht, in 1994. Daarna werkt ik voor twee ministeries en voor de gemeentelijke overheid, voordat ik mijn eigen adviespraktijk begon.
Inmiddels heb ik een ruime ervaring en ben ik een vakbekwame juriste, zowel binnen als buiten de overheid. De afgelopen jaren gaf ik advies aan veel verschillende professionals en opdrachtgevers, waarbij de nadruk ligt op overheidsorganisaties.
Mijn bewustzijn en mijn praktische oplossingsvermogen zijn mijn specialiteit. Als jurist heb ik veel oog voor wat er specifiek in een project speelt en wil ik mij bewust zijn van de behoeften en belangen van de verschillende partijen. Die analytische denkkracht is belangrijk en bepaalt de strategie. Dat is maatwerk. Ik vind het belangrijk dat mijn advies het project echt verder brengt. Mijn aanpak is no-nonsense, down-to-earth en positief.
Als persoon kom ik doortastend en energiek over. Ik ben open-minded, evenwichtig en goedlachs. Ik ben een prettige en sterke gesprekspartner met ruime bestuurlijke ervaring, maar ik voel mij ook goed thuis in een niet bestuurlijke omgeving in het gesprek met de burger.
Elmo. Niet te vergeten! Kantoorhond. Hij trekt zich niets aan van juridische problemen. Van samen naar het bos gaan krijgen we allebei een frisse neus en de beste ideeën.
5 — Junior Jurist Academie
Sija en Lars Hogendoorn hebben samen de JuniorJurist Academie opgericht.
Wij voelen een diepe maatschappelijke betrokkenheid bij een nog beter Nederland. Onze JuniorJurist Academie is een prachtig innovatief en optimistisch project: hiermee gaan kinderen in hun klas aan de slag met recht en wet. Zo vergroten we het rechtsbewustzijn bij nieuwe generaties. Het begon in 2012 in één klas op de Alexanderschool in Bennekom. Inmiddels is het uitgegroeid tot een landelijk project op scholen in heel Nederland (altijd groep 8). We zijn bevoorrecht door de prachtige samenwerking met de Nederlandse Orde van Advocaten en door de inzet van zoveel advocaten. De opleiding eindigt met een echte oefenrechtbank.
Prachtig om te zien hoe het dragen van een mini toga een kind kan veranderen in een echte rechter.